Turizmus \ Gyalogtúrák Velemből

A hetvenes években hosszabbították meg az Országos Kéktúra útvonalát Sümegtől Velemig. Ettől fogva hosszú ideig a község volt a kéktúra egyik végpontja. Ma már az Írottkő vette át ezt a szerepet, Velemen csak áthalad a túraútvonal.

Velem—Szent Vid—Hörmann-forrás—Írottkő

Kék L, kék , majd kék sáv jelzés, hossza 6,2 km, menetidő kb. 2 óra.

A velemi autóbuszfordulótól a volt Avar Szálló felé vezető útnak kell indulnunk. A szálloda után letérve az aszfaltos útról erősen emelkedő erdei ösvényen megyünk föl a Szent Vid-kápolnáig. A kápolna mögötti parkolótól indul a Hörmann-forráshoz vezető kék ? jelzés. A forrástól az Országos Kéktúra útvonalán érjük el a hegység legmagasabb pontján álló kilátót.

Velem—Borha-forrás—Vörös kereszt—Óház

Piros sáv, piros +, kék sáv jelzés, hossza 5,2 km, menetidő kb. 1,5 óra.

Viszonylag rövid, de a tájékozódás szempontjából az átlagosnál kicsit nagyobb figyelmet követelő útvonal. Velemből a piros sáv jelzésen a volt Avar Szálló felé vezető aszfaltos úton induljunk el. Az Avar Szálló után a piros út háromszor is keresztezi a Szent Vid (és Kőszeg) felé vezető műutat. A harmadik kereszteződés után ágazik el balra a piros + jelzésű út, amely a Borha-forrás érintésével a Vörös keresztig vezet. Onnan az Országos Kéktúra útvonalán mehetünk tovább az Óházig.

Velem—Szent Vid—Hörmann-forrás—Stájerházak

Kék L, kék ?, majd kék sáv jelzés, kb. 5,7 km. erős emelkedők. Kb. 1,5 - 2 óra.

Az útvonal Hörmann-forrásig vezető részét az előbbiekben ismertettük. A Hörmann-forrástól kék sáv jelzés visz a Stájerházakig.

Velem—Kalaposkő

Piros s jelzés, hossza kb. 2,5 km, menetidő kb. 45 perc.

2002 elején felfestett, a korábbi kiadású térképeken nem szereplő új útvonal. A velemi autóbuszfordulótól a gyermeküdülő irányába kell útnak indulnunk. Egy ideig együtt haladunk a Bozsokra vezető kék + jelzéssel. Miután a két útvonal különválik a piros ?-gel jelölt út a rövid ideig a Sötétvölgyben vezet tovább, majd az egykori műszaki zár helyét jelző (lassanként beerdősülő) nyiladékon kapaszkodik fel a Kalaposkő bizarr sziklaalakzataihoz.

Vissza a főoldalra