Településünk \ Földrajzi elhelyezkedés

"Velem Magyarország egyik legszebb vidékén..."

Velem község GPS koordinátái:

földrajzi koordináták északi szélesség /lat keleti hosszúség /lng
fok 47.3459436 16.4912682
fok° perc' másodperc" 47° 20' 45.3" N 16° 29' 28.5" E

Velem Magyarország egyik legszebb vidékén, Vas megye északnyugati részén, a Kőszegi-hegység lábánál található kis község. A település az Írottkő Natúrpark része. A környező településekkel: Cákkal, Bozsokkal, Kőszegszerdahellyel és Kőszegdoroszlóval együtt alkotják Kőszeg-hegyalját. A környékén fekvő nagyobb települések: Kőszeg (8 km), Szombathely (20 km), Rohonc/Rechnitz (Ausztria, 10 km). Az Alpokalján található kristálytiszta levegőjű, szubalpin klímájú községünkről csodálatos rálátás nyílik az 582 m magasan fekvő Szent-Vid kápolnára.

Velemtől néhány kilométerre található az Írottkő (882 m), mely a Dunántúl legmagasabb pontja, de Velem határába esik a Kopasz-Kendig (788 m), a Szent Vid (582 m), a Jávor-kút (569 m) és a Ró-hegy (330 m) is, így jellemzője a hegyes vidék, csupán a velemi mező tekinthető lapályos résznek.

A település időjárását az Alpok szabályozza. Az uralkodó szél az észak-északnyugati, ami jelentősen és érezhetően csökkenti a hőmérsékletet, főképp a melegebb időszakban.

A falun keresztül folyik a Szerdahelyi patak, és a falu déli részén folyik bele a Borha-forrásból induló Pákó-patak.

Vissza a főoldalra