Turizmus \ Írottkő Natúrpark

Az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark megvalósításának gondolata már az 1980-as évek végén megfogalmazódott. A Fertő-Hanság Nemzeti Park létrehozására megalakult osztrák-magyar vegyes bizottság kezdte el az előkészítő munkálatokat.

Az osztrák oldalon a tényleges munkák már 1994-ben elkezdődtek. A Natúrpark Geschriebenstein ünnepélyes megnyitására 1996. május 16-án került sor. A magyar oldalon csak jelentős késéssel indulhatott a natúrpark megvalósítása, amelyre végül is 1997. szeptember 28-án került sor.
Egységes területe az ausztriai oldalon Rohonc és Léka községek határán túl húzódik, míg a magyarországi részen - a Kőszegi Tájvédelmi Körzeten kívül - hat település, nevezetesen Bozsok, Cák, Kőszegdoroszló, Kőszegszerdahely, Velem községek és Kőszeg város közigazgatási területére terjed ki.

2000.decemberétől további települések csatlakoztak az egyesülethez: Peresznye, Ólmod, Kiszsidány, Horvátzsidány, Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Nemescsó, Kőszegpaty, Pusztacsó, Perenye.
Nevét az osztrák-magyar határon magasodó, 882 méter magas Írottkő csúcsról kapta.
Létrehozásának és működtetésének azóta is motorja az Írottkő Natúrparkért Egyesület, amely 1997. április 17-én alakult meg. Egyedülállónak tekinthető abban a vonatkozásban, hogy egyaránt magába tömörít magánszemélyeket, vállalkozásokat, a terület önkormányzatait, a Fertő-Hansági Nemzeti Parkot, a Szombathelyi Erdészeti Részvénytársaságot, továbbá természetbarát, városszépítő és közéleti egyesületeket.

Az egyesület célja az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark fejlesztésére vonatkozó elképzelések kidolgozása, egyeztetése: az érintett települések természeti és épített környezetének, idegenforgalmának és gazdaságának összehangolt fejlesztése; a natúrpark területén a környezet- és természetvédelmi nevelési és oktatási célkitűzések megvalósítása; továbbá az országhatáron átnyúló együttműködés keretei között az ausztriai Geschriebenstein Natúrparkkal való folyamatos és szoros kapcsolattartás, a fejlesztések összehangolása, hosszú távon pedig a két szomszédos natúrpark egyesítése.

Az egyesületnek jelenleg közel 80 tagja van. Kőszeg történelmi belvárosában, a Jurisics-vár mellett található Rajnis u. 7. sz. alatti házban működik az Írottkő Natúrparkért Egyesület irodája, és szintén itt kapott helyet a város Tourinform irodája is.

(Forrás: www.naturpark.hu)

Elérhetőség:

  • Írottkő Natúrparkért Egyesület
  • 9730 Kőszeg, Fő tér 2.
  • Telefon: 94/563-121
  • E-mail:

Vissza a főoldalra