Augusztus 20-i ünnepség

Augusztus 20-i ünnepség

20112 augusztus 19-én a Milleniumi Emlékparkban rendezte önkormányzatunk államalapító Szent István királyunk emlékünnepét.

2012. augusztus 25.

Horváth Miklós polgármester az alábbiakkal köszöntötte a megjelenteket.


Tisztelt Hölgyeim, Uraim, kedves ünneplő közönség, honfitársaim !

Ünnepelni jó dolog, hiszen az ünnepek kiemelnek bennünket a hétköznapokból. Nem tudom elgondolkodtak-e már az ünnepek gazdagsága szempontjából augusztus hónap szépségén, kiemelkedő jelentőségén. Még itt ragyog a nyár a maga pompájával, melegével, harsogó zöldjével, tengernyi örömével, de már az ősz is megkínál bennünket gazdagságából, a szép és finom gyümölcseiből az elmúlás szomorúsága nélkül.
A természet pazarló pompáját és adományait pedig megkoronázzák az ünnepek, melyek felemelnek bennünket Alkotónkhoz, s emlékeztetnek múltunkra, gyökereinkre, küldetésünkre.
Befejeződött az aratás, megünnepeltük Nagyboldogasszonyt, akire végső kétségbeesésében bízta Szent István király országunkat.

Most itt van nemzeti ünnepünk, mely arra késztet minden évben, hogy tisztelegjünk őseink előtt, ugyanakkor számadást is tartsunk, hogy ki-ki mivel gyarapította hazánkat, mivel járult hozzá a közös élet és jövő előmozdításához, vagy csak haszonélvezője volt mások munkájának.

Emlékezzünk államalapító szent királyunkra, akinek bátor és eltökélt, a nehézségektől meg nem hátráló hite, töretlen lendülete nemzetet alkotott, mely az évszázadok viharait átvészelve ma is él. Jókai Mór szerint a nehézségek inkább használtak nekünk, javunkra váltak, előnyösebb tulajdonságainkat hozták felszínre. Jelenlegi történelmünk sajnos, megint bővelkedik nehézségekben. Támadnak bennünket sok felöl, kintről és bentről egyaránt. Az eredményeinket próbálják kisebbíteni,  problémáinkat felnagyítani, miközben az általunk választott, oly hevesen támadott utat egyre többen kezdik követni.

Az olimpián elért szép sikereink is arról tanúskodnak, hogy merjünk nagyot álmodni, merjünk bízni az odafönt-valóban és saját magunkban.

2012. augusztus 20-i ünnepségünkön azt kívánom mindnyájunknak, hogy nézzünk fel bátran hős királyunkra, vegyünk példát és bátorságot az ő alakjából, gyürkőzzünk neki napi feladatainknak, hozzunk áldozatot jövőnkért, hogy utódaink majdan ránk is hálával és tisztelettel emlékezzenek. Szép és a jövőben gyümölcsöket, eredményeket hozó ünnepet, békés, alkotó mindennapokat kívánok a jelenlévőknek és szeretteiknek, az országnak.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket !

 

A köszöntő után az általános iskolások műsora következett, majd a Porozinkó együttes műsorát hallgathatta meg a szép számú közönség.

Jóízűen fogyasztották el a tábori szentmisén megszentelt új kenyeret - egy koccintással összekötve - az ünneplők, mely méltó befejezése volt jeles ünnepünknek.

 

Vissza az előző oldalra

Vissza a főoldalra