Gesztenyeünnep Velem 2013. OKTÓBER 12-13.

Gesztenyeünnep Velem 2013. OKTÓBER 12-13.

A Kőszegi- hegység legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, a vonzó és értékes helyi termék. A Gesztenyeünnep 21. alkalommal a Velemi Továbbképzőház területén a Népi Kézműves Műhelyrendszer hangulatos épületei között és Velem községben megrendezésre kerülő 2 napos kulturális, gasztronómiai, hagyományőrző ünnep, amatőr művészeti csoportok bemutatóival, hagyományőrző programokkal, világzenei koncertekkel, vásári komédiákkal és mesejátékokkal.

2013. október 02.

A Gesztenyeünnep idén a Nemzeti Művelődési Intézet és Velem Község Önkormányzata közös szervezésében kerül megrendezésre. A gazdag kulturális kínálat minden korosztály számára változatos programot nyújt. A kulturális programokat népművészek és népi iparművészek kézműves bemutatói, interaktív foglalkozások egészítik ki. Természetesen a kézművesek sem hiányoznak a Gesztenyeünnepről: keramikusok, kosárfonók, fafaragók, kovácsok, szalmafonók, csuhézók, bőrdíszművesek, csipkeverők, játékkészítők, gyöngyfűzők, szövők kínálják portékáikat. A falu bejáratától az Alkotóházig, a rendezvény helyszínéig csalogatják az árusok a vendégeket. Az idelátogatók megismerkedhetnek a különböző népi kézműves kismesterségekkel, bekapcsolódhatnak az amatőr művészeti csoportok tevékenységébe.
A falu apraját - nagyját megmozgató, ugyanakkor sok ezer látogatót is vonzó két napos szabadtéri rendezvény fő attrakciója a gesztenyesütés: az ősöktől ellesett technikával, gyertyán és bükkfa lángján, különleges serpenyőkben pirulnak és illatoznak a barna szemek. Gesztenyés finomságokat, mézes és kürtőskalácsot, langallót, házi rétest, pecsenyét, őszi gyümölcsöket, szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók, akiket a kőszegi kistérség, Vas megye, a Nyugat-dunántúli régió kiemelkedő szintű néptánc - és népzenei csoportjai, színjátszói és bábjátékosai, valamint országosan ismert előadók szórakoztatnak. A több évtizede, minden évben megrendezett Gesztenyeünnep mára már országosan is ismertté vált. A kétnapos rendezvényen 14 - 16 ezer fő látogató és 4 -500 fő közreműködő vesz részt.
A Vas Megyei Önkormányzat és a Hungarikum Bizottsága a Gesztenyeünnepet a megyei értékeket megismertető és népszerűsítő rendezvénynek tekinti.

Belépődíj: gyermek, diák és nyugdíjas 650 Ft, felnőtt 900 Ft, családi belépő 2100 Ft.
A belépőjegy tartalmazza a programok megtekintését, a légvár és csúszda használatát valamint a helyközi buszjáratot kiváltó közlekedést. A parkolás Velem község területén díjtalan.

A rendezvény megközelíthető autóbusszal Szombathely, Ady térről, a helyközi járatos menetrend szerint. www.vasivolan.hu
A Gesztenyeünnep idején a gépkocsik és a különjáratú autóbuszok csak Velem község bejáratáig, illetve Velem – Kőszegszerdahely elágazásáig közlekedhetnek. A forgalmat rendőrök és biztonsági szolgálat irányítja.

Részletes program megtekinthető: www.nmi.hu;

Legyen a vendégünk, szeretettel várjuk a Gesztenyeünnepre!

Vissza az előző oldalra

Vissza a főoldalra