FELHÍVÁS RÁSZORULÓ NYUGDÍJASOKNAK

2020. május 29.

Felhívás rászoruló nyugdíjasok részére!

A Vas megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a rászoruló, nyugellátásban részesülő személyek egyszeri segélyben és kivételes nyugellátás-emelésben részesülhetnek.

Egyszeri segély évente egy alkalommal állapítható meg, ha a kérelmező havi jövedelme nem haladja meg
- a 75.000,- Ft-ot, ha a kérelmező közeli hozzátartozójával közös háztartásban él,
- a 85.000,- Ft-ot, ha a kérelmező egyedül él.
A segély összege nem lehet kevesebb 15.000,- Ft-nál, de nem haladhatja meg a 42.750,- Ft-ot.

A segély abban az esetben állapítható meg, ha a nyugellátásban részesülő személy olyan élethelyzetbe került, amely a létfenntartását veszélyezteti. Előnyben részesül, aki katasztrófa, elemi csapás, haláleset, betegség miatt igényli a segélyt.

Kivételes nyugdíjemelést kérhet a nyugellátásban részesülő személy, ha a nyugellátása és a rendszeres pénzellátása együttesen nem haladja meg a 85.000,- Ft-ot.
Előnyben részesülnek a férfiak esetében 35 évnél, nők esetében 30 évnél több szolgálati idővel rendelkezők, 70 éven felüliek, akik vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket neveltek, akik korábban nem részesültek kivételes nyugellátás-emelésben.

A nyugdíjemelés a nyugellátás megállapítását és a korábbi nyugdíjemelést követő 3 éven belül nem állapítható meg.

Az egyszeri segély (K17 kódjelű) és a kivételes nyugdíjemelés (K16 kódjelű) kérelem nyomtatványok mellékelten elérhetők a tájékoztatónkban, vagy letölthetők a Magyar Államkincstár honlapjáról (nyugdijbiztositas.tcs.allamkincstar.gov.hu).

Saját jogú nyugellátásban részesülő személy esetén a kérelmeket a Vas Megyei Kormányhivatalhoz vagy a Kormányablakban lehet benyújtani.

Hozzátartozói nyugellátásban részesülő személy esetén a kérelmeket pontosan kitöltve és aláírva, a Magyar Államkincstár Központjához (1081 Budapest, Fiumei út 19/a. Postacím: 1916 Budapest) kell benyújtani.

 

Vissza az előző oldalra

Vissza a főoldalra